Vaikuttavuussäätiö rahoittaa neljän professori-tasoisen tutkijan huippututkimushankkeita, joissa hyödynnetään yritysten dataa ja asiantuntemusta. Rahoituksen saajina on sekä pitkän uran tehneitä että vastikään suomalaisen tutkimusrahoituksen piiriin tulleita professoreita. Uuden TIA Seed -rahoituksen ideana on vahvistaa Suomeen saapuvien huippuosaajien integroitumista suomalaiseen elinkeinoelämään.
Kuvassa Työterveyslaitoksen johtava tutkija Jenni Ervasti. Kuva: Nina Karlsson.
Vaikuttavuussäätiön Tandem Industry Academia (TIA) -rahoitukset on suunnattu tutkimushankkeille, joissa tehdään yhteistyötä yritysten kanssa. Nyt rahoitettavissa TIA Professor ja TIA Seed -hankkeissa tuetaan professoritasoisten tutkijoiden omia tutkimusideoita. Rahoitus tarjoaa professoreille mahdollisuuden keskittyä omaan tutkimukseen ja hyödyntää yritysten dataa ja käytännön osaamista.
Rahoituksen saajia on tänä vuonna neljä:
- Cecilia Nauclér, professori Turun yliopisto (TIA Seed)
- Anton Zasedatelev, apulaisprofessori Aalto-yliopisto (TIA Seed)
- Jenni Ervasti, johtava tutkija, Työterveyslaitos (TIA Professor)
- Ismo Strandén, tutkimusprofessori, Luonnonvarakeskus (TIA Professor)
Rahoitettujen professoreiden hankkeissa tutkitaan energiatehokasta datansiirtoa (TIA Seed, Zasedatelev), ilmastonmuutokseen soveltuvia viljelykasvien jalostusmalleja (TIA Professor, Stranden), strategisen työkykyjohtamisen tuloksellisuutta (TIA Professor, Ervasti) sekä solujen aineenvaihduntaa (TIA Seed, Nauclér).
Yrityskumppaneina ovat eri hankkeissa ovat Työeläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, Boreal Kasvinjalostus Oy, NADMED, Faron Pharmaceuticals, Picophotonics, Reflekron ja Microsoft.
Säätiön kehittämää TIA Professor -rahoitusta on myönnetty nyt yhteensä 11:lle professorille vuodesta 2022 alkaen. Professori viettää yhtä vuotta vastaavan ajan yrityksen tarjoamissa tiloissa rahoituksen aikana.
TIA Professor -rahoitusta tänä vuonna saanut Työterveyslaitoksen johtava tutkija Jenni Ervasti näkee yritysyhteistyön mahdollisuutena luoda uusia tutkimuskysymyksiä. “Yhteistyö avaa uusia tutkimusmahdollisuuksia mutta myös antaa uudenlaista näkökulmaa työkyvyn ja työkyvyttömyyden tutkimukseen. Uudet tutkimuskysymykset avaavat mahdollisuuksia myös uusille tutkimushankkeille”, hän sanoo.
Lue lisää TIA Professor -hankkeista täältä.
TIA Seed-rahoitus pyrkii vahvistamaan tutkijoiden integroitumista Suomeen
Suomen kansainvälisen kilpailukyvyn vahvistaminen edellyttää huipputason osaajien houkuttelua ja integroimista kotimaiseen tutkimus- ja yritystoimintaan.
Tänä vuonna säätiön pilotoima TIA Seed -rahoitus on kohdistettu hiljattain suomalaisen tutkimusrahoitusjärjestelmän piiriin tulleille tutkijoille, jotka ovat Suomessa uransa alkuvaiheessa ja etenevät professorin urapolulla.
”Suomalaiseen tutkimus- ja rahoitusjärjestelmään siirtyville tutkijoille on tärkeää tarjota mahdollisuus rakentaa yhteistyötä yritysten kanssa jo varhaisessa vaiheessa. Tällä rahoituksella haluamme edistää tutkijoiden verkostojen ja osaamisen kehittymistä niin, että heidän työnsä nivoutuu osaksi suomalaista yrityskenttää,” sanoo säätiön hallituksen jäsen Keijo Hämäläinen.
Aiemmin Ruotsin Karolinska Institutissa työskennellyt professori Cecilia Nauclér näkee rahoituksen mahdollisuutena rakentaa pitkäjänteisiä suhteita, jotka voivat edistää jatkotutkimusta. “On erittäin tärkeää, että uutena professorina Suomessa hyödynnän teollisuusyhteistyöstä saatavaa asiantuntemusta ja rakennan uutta osaamista ja verkostoja, jotka voivat vaikuttaa projektiemme tulevaan kehitykseen”, Nauclér sanoo.
Rahoitusta voivat hakea tutkijat, jotka ovat olleet palkattuna suomalaisessa korkeakoulussa tai tutkimuslaitoksessa enintään kolme vuotta ja jotka ovat oleskelleet vähintään viisi vuotta yhtäjaksoisesti Suomen ulkopuolella ennen Suomeen tuloaan. Hakijan tulee olla professorin urapolulla, eikä hän ole vielä saanut merkittäviä tutkimusrahoituksia Suomesta.
“Tämä rahoitus luo vahvan pohjan tutkimusorganisaatioiden ja yhteiskunnan toimijoiden välisten ekosysteemien luomiseksi, jotka ovat elintärkeitä tutkimuksen vaikuttavuuden edistämiseksi”, Hämäläinen sanoo.
Lue lisää TIA Seed -hankkeista täältä.