Vaikuttavuussäätiö myöntää tukea seitsemälle huippututkimushankkeelle yritysten kanssa yhteistyössä toteutettavaa tutkimusta varten. Hankkeet on valittu sillä perusteella, että niissä tavoitellaan vaikuttavuudeltaan merkittäviä uusia avauksia, jotka hyödyttävät niin tiedettä kuin suomalaista elinkeinoelämää ja yrityksiä.
Vaikuttavuussäätiö rahoittaa keväällä 2024 järjestetyn hakunsa kautta 1,5 miljoonalla eurolla tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteistä tutkimusta. Vaikuttavuussäätiön Tandem Industry Academia Postdoc -rahoitushaku järjestettiin tänä vuonna viidettä kertaa. Yhteensä rahoitusta on myönnetty jo 56:lle hankkeelle vuodesta 2020 alkaen yli 10 miljoonalla eurolla.
Rahoitus on suunnattu suomalaisille yliopistoille ja tutkimuslaitoksille kannustamaan yhteistyöhön suomalaisen yrityskentän kanssa. Säätiön tavoitteena on rahoituksen avulla edistää korkeatasoisen tieteen ja tutkimuksen vaikuttavuutta yhteiskunnassa.
Nyt rahoitetuissa hankkeissa ratkotaan monia yhteiskunnallisesti merkittäviä haasteita. Niissä tutkitaan esimerkiksi metsätalouden ja ympäristönsuojelun yhteensovittamista, luodaan ymmärrys suomalaisen tieinfrastruktuurin elinkaaripäästöistä, osallistetaan logistiikkapalveluiden tarjoajia kiertotalouden liiketoimintamalleihin ja ratkotaan lääkekehityksen pullonkauloja.
Rahoitettavien hankkeiden tutkimusryhmät tulevat seuraavista tutkimusorganisaatioista: Åbo Akademi, Luonnonvarakeskus, Aalto-yliopisto, Hanken Svenska handelshögskolan ja Helsingin yliopisto.
Yritykset tarjoavat hankkeisiin tutkimus- ja kehitysosaamisensa sekä ymmärryksensä oman alansa ydinkysymyksistä. Kumppaniyrityksiä ovat Bayer, Valio, Ramboll Finland, Posti, Metsähallitus Metsätalous, Arbonaut ja Bittium Biosignals.
”Vaikuttavuussäätiön rahoitus tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutkimukseen ja teknologiseen kehitykseen yhdistämällä akateemisen maailman ja teollisuuden tarpeet ja asiantuntemuksen. Rahoitusprosessi on kilpailullinen ja kokonaisuudessaan selkeä”, toteaa Shrikanth Kulashekhar, joka työskentelee postdoc-tutkijana dementiariskin seulontaan keskittyvää työkalua kehittävässä hankkeessa.
Lisää tietoa rahoitettavista hankkeista löytyy täältä.
Säätiö sai 14.4.2024 päättyneeseen hakuun yhteensä 61 korkeatasoista hakemusta, joista säätiön hallitus päätti rahoittaa seitsemää hanketta.
Vaikuttavuussäätiö on kiinnittänyt vuonna 2023 erityistä huomiota ihmistieteen alojen tutkimuksen ja yritysten väliseen yhteistyöhön kannustamiseen. Säätiö selvitti ihmistieteen alojen yritysyhteistyön nykytilaa laajalla selvistystyöllä ja kohdensi viestintää ihmistieteen alojen tutkimusorganisaatioihin.
”Säätiölle osoitettujen hakemusten aiheet ovat monipuolistuneet ja myös tieteenalojen kirjo on hieman laajentunut, mitä olemmekin tavoitelleet. Hakemusten taso on säilynyt korkealla joka vuosi. Edelleen hakemuksista merkittävä osa tulee perinteisiltä yritysyhteistyötä tekeviltä aloilta, kuten tekniikasta ja lääketieteestä, mutta olemme nähneet, että nyt myös kauppatieteet ja monitieteiset tutkijat, esimerkiksi ympäristötutkimuksen saralta, ovat löytäneet rahoituksemme ”, sanoo säätiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Oksanen.
Tandem Industry Academia -rahoituksessa yliopistoa tai tutkimuslaitosta edustava tutkija tekee vuoden hankkeeseen liittyvää tutkimustyötä akateemisessa organisaatiossa ja toisen vuoden tiiviimmässä yhteistyössä kumppaniyrityksen kanssa.
Syyskuussa aukeaa uusi Suomeen tulleille, kansainvälisille huippututkijoille suunnattu rahoitus
2.9.2024 Vaikuttavuussäätiö pilotoi uutta, hiljattain suomalaisen rahoitusjärjestelmään piiriin saapuneille tutkijoille suunnattua rahoitusta, jonka tarkoituksena on käynnistää ja vauhdittaa Suomeen tulleiden huippuosaajien tutkimustyötä sekä yritysyhteistyötä. Uudessa TIA Seed -haussa etsitään Suomen osaamisen kehittämisen kannalta merkittäviä avauksia.
“Säätiö on tunnistanut, että hiljattain Suomeen tulleet huippututkijat tarvitsevat erityistä tukea integroituakseen suomalaiseen tutkimusrahoitusjärjestelmään ja yhteiskuntaan. Meidän panoksemme tähän on starttirahoitus, jolla yritysyhteistyötä Suomessa saisi vauhtiin. Ulkomailta Suomeen hiljattain tulleilla tutkijoilla ei ole käytössään samoja verkostoja ja mahdollisuuksia kuin täällä pidempään uraansa tehneillä”, sanoo Oksanen.
Samaan aikaan uuden TIA Seed -haun kanssa aukeaa säätiön TIA Professor -haku, joka on tarkoitettu professoreille yhden vuoden yrityksessä toteuttavaa tutkimusta varten.