Vaikuttavuus edellyttää avoimuutta, ennakkoluulottomuutta ja halua ymmärtää eri näkökulmia
Tutkimus–yritys-yhteistyöllä voidaan edistää osaamisen kehittymistä, yhteiskunnallisen kilpailukyvyn paranemista ja yhteistyösuhteiden vahvistumista. Näistä jokainen vaikuttaa sekä yritykseen, tutkimukseen että yhteiskuntaan. Esimerkiksi yhteistyön myötä saavutettu tieteellinen läpimurto voi synnyttää uutta liiketoimintaa tai tehokkaampia toimintatapoja. Näiden vaikutuksena voi olla taloudellinen kasvu. Tutkimusyhteistyön vaikutukset ovat kuitenkin moninaisia eivätkä rajoitu hankkeen päätteeksi saavutettuihin tutkimustuloksiin ja niiden myötä syntyviin määrällisesti mitattaviin tuotoksiin. Tutkimus on luonteeltaan ennakoimatonta, eikä tavoiteltuihin tuloksiin pääsemisestä ole takeita.
Joka tapauksessa yhdessä tekemisellä on parhaimmillaan moninaisia vaikutuksia, jotka voivat tuottaa vaikuttavuutta eli edistää pidemmän aikavälin myönteistä kehitystä tutkimuksessa, elinkeinoelämässä ja laajemmin yhteiskunnassa erilaisten polkujen kautta.
Tutkijoille yhteistyö yritysten kanssa avaa oven akateemisesta työstä poikkeavaan tapaan tehdä tutkimusta ja uuden näkökulman tutkimustulosten hyödyntämiseen. Vaikuttavuussäätiön haastattelemien tutkijoiden mukaan yhteistyö on auttanut ymmärtämään yritysten tarpeita sekä akateemisen tutkimuksen ja osaamisen arvoa ja mahdollisuuksia käytännön ongelmien ratkaisemisessa. Liiketoiminnan asettamat reunaehdot ja rajoitteet ovat kannustaneet tarkastelemaan ilmiöitä eri tasoilla ja erilaisista näkökulmista. Tutkimusongelmien lähestyminen liiketoiminnan näkökulmasta on nostanut esiin uusia tutkimusaiheita ja julkaisumahdollisuuksia.
Säätiön rahoittamissa hankkeissa mukana olevat yritykset ovat puolestaan korostaneet ymmärryksen ja osaamisen lisääntymistä liiketoiminnan kannalta keskeisistä ilmiöistä ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista. Nämä yhteistyön vaikutukset voivat heijastua pidemmällä aikavälillä yrityksen tutkimus- ja kehitystyön painopistealueisiin ja kilpailukykyyn. Yrityksissä akateemista osaamista on myös hyödynnetty laajasti, kun väylä huippututkijoihin on yhteistyön myötä avautunut. Tutkimusyhteistyö onkin vahvistanut olemassa olevia ja synnyttänyt uusia kumppanuuksia, sekä rakentanut pohjaa tulevaisuuden innovatiiviselle yhteistyölle.
Se, missä määrin edellä mainittuja vaikutuksia syntyy, riippuu yhteistyön luonteesta ja sen lähtökohdista: minkälaista vuorovaikutus osapuolten välillä on ja miten aktiivisesti tutkimuskumppanien osaamista hyödynnetään. Tuloksellinen yhteistyö edellyttää molemmilta osapuolilta halua ymmärtää toisen ajattelua, sekä avoimuutta jakaa omaa osaamista. Tutkijan osallistuminen yrityksen tiimipalavereihin on esimerkiksi kullanarvoinen mahdollisuus saada ymmärrystä toiminnan laajemmasta kontekstista. Yrityksen osoittama aito kiinnostus akateemiseen tutkimustyöhön kannustaa tutkijoita jakamaan omaa tietämystään yrityksen hyödynnettäväksi. Keskinäinen arvostus ja luottamus auttavat luovimaan keskenään erilaisten maailmojen välillä ja mahdollistavat keskustelun myös ongelmallisista kysymyksistä.
Mitä ennakkoluulottomammin ja avoimemmin yhteistyöhön heittäydytään, sitä enemmän molemmat osapuolet oppivat ja synnyttävät yhdessä ideoita, jotka edistävät sekä tutkimuksen että elinkeinoelämän kehitystä.