Vaikuttavuussäätiön hallitus päätti kokouksessaan 15.12.2020 valita Helsingin yliopiston tiimin tutkimaan ja arvioimaan säätiön rahoitusmallin tuloksellisuutta. Tutkimus kohdistuu säätiön keväällä 2020 rahoittamiin kaksivuotisiin Tandem Industry Academia -yhteishankkeisiin, joissa on kussakin mukana yrityskumppani.
Marraskuussa päättyneessä haussa valitun Tailored Metrics for Measuring Industry–Academia Funding Programme (TAILOMETRICS) -projektin päämääränä on arvioida Tandem Industry Academia -rahoitusmallia ja räätälöidä siihen sopiva arvioinnin kehys. Perinteisten tieteen arviointimittareiden ohella projektissa tutkitaan vaihtoehtoisia vaikuttavuuden mittareita, kuten uusia tutkimusteemoja, innovaatioita ja sosiaalisia verkostoja.
”Vaikuttavuuden mittaamisen mittarit ovat alikehitettyjä. Esimerkiksi sosiaaliset kontaktit – niin epäviralliset kuin virallisetkin – ovat keskeisiä pitkän aikavälin vaikuttavuuden kannalta, mutta niitä harvoin mitataan systemaattisesti”, sanoo projektin vastuullinen tutkija, dosentti Nina Kahma Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksesta.
”Tutkimus ja teollisuus ovat olleet aika kaukana toisistaan, ja tutkijat mittaavat tuloksellisuutta esimerkiksi vertaisarvioitujen julkaisujen määrällä. Jos tutkimuksen vaikuttavuuden mittaaminen typistyy näihin mittareihin, se ei tuo esille sitä, missä kaikkialla ja miten tutkimustietoa voitaisiin hyödyntää”, Kahma sanoo.
Projektin tavoitteena on paitsi arvioida tutkimushankkeiden vaikuttavuutta, myös kuvata ja osoittaa, millaisia muotoja tutkimuksen vaikuttavuus voi saada.
”On tärkeää lisätä vuorovaikutusta tutkimusmaailman ja yritysten välillä. Erilaiset vaihdot akateemisen maailman ja soveltavan tekemisen välillä auttavat tutkittua tietoa ja tutkijoita liikkumaan esimerkiksi yrityksiin ja johtavat pidemmän päälle kiinnostavampaan tutkimukseen ja parempiin innovaatioihin. Se mitä tutkimus on ja mitä se voisi tuottaa yliopiston ulkopuolella, ansaitsee aktiivista pohdintaa”, Kahma sanoo.
Vaikuttavuus linssin alla
Vaikuttavuussäätiön tavoitteena on lähteä ennakkoluulottomasti arvioimaan oman rahoitusmallinsa toimivuutta. Samalla säätiö haluaa edistää tutkimuksen vaikuttavuutta koskevaa tietämystä ja tehdä erilaisia yhteistyön malleja näkyväksi. Haun tavoitteena oli löytää paitsi akateemisesti korkeatasoinen ryhmä vaikuttavuustutkijoita, myös aidosti innovatiivinen tapa tehdä tutkimusta intensiivisellä otteella.
”Säätiömme tehtävä on edistää tutkimuksen vaikuttavuutta. Suutarin lapsilla ei saa olla huonot kengät, eli haluamme altistaa säätiön oman työn vaikuttavuuden kriittiselle tarkastelulle”, sanoo säätiön hallituksen jäsen ja haun yhtenä ideoijista toiminut Juha Teperi.
”Olemme hyvin innostuneita käynnistyvästä yhteistyöstä ja odotamme jännityksellä työn tuloksia. Samalla kun tulemme hyödyntämään niitä oman rahoitustoimintamme kehittämisessä, jaamme mielellämme keskeistä antia muidenkin rahoittajien ja tutkimusorganisaatioiden hyödynnettäväksi”, Teperi sanoo.
Vaikuttavuussäätiön tavoitteena on vahvistaa huippututkimuksen ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä ja tätä kautta lisätä huippututkimuksen vaikuttavuutta. Keväällä 2020 säätiö rahoitti ensimmäisessä rahoitushaussaan 11 akateemisten organisaatioiden ja yritysten yhteistutkimushanketta, joissa post doc -tutkijat työskentelevät rahoituksen toisen vuoden akateemisessa organisaatiossa ja toisen vuoden yrityksessä.