Vaikuttavuussäätiön hallituksessa aloitti vuoden 2022 alusta uutena hallituksen jäsenenä Jyväskylän yliopiston rehtori, professori Keijo Hämäläinen. Hämäläinen on toiminut mm. Suomen yliopistojen rehtorineuvosto Unifin ry:n hallituksen puheenjohtajana ja istuu tällä hetkellä Suomen Kulttuurirahaston ja Sitran hallituksissa.
Keijo Hämäläinen on toiminut useissa luottamustehtävissä akateemisessa maailmassa ja sen ulkopuolella. Hän on ollut Jyväskylän yliopiston rehtori vuodesta 2017 alkaen, jota ennen hän oli Helsingin yliopiston vararehtorina. Hämäläinen on taustaltaan kansainvälistä tutkimusta tehnyt fyysikko ja myös palkittu opettaja. Mikä on rehtorin suhde tieteen tekoon?
”Olen sekä taustaltani että ajattelultani tutkija ja tiede on aina ollut intohimoni. Rehtori on akateeminen johtaja, jonka pitää ihan käytännössä myös ymmärtää, miten tutkimusta tehdään. Tiede ja tutkimus on yliopistossa kaiken perusta”, Hämäläinen sanoo.
Vaikuttavuussäätiö on vuonna 2019 Suomen valtion perustama säätiö, jonka tehtävänä on huippututkimuksen vaikuttavuuden lisääminen ja tutkimuksen ja elinkeinoelämän yhteyksien vahvistaminen. Mitä Hämäläinen ajattelee tieteen vaikuttavuudesta?
”Tieteen pitää sallia kehittyä omien lainalaisuuksiensa puitteissa, mutta ei myöskään pidä nähdä vaikuttavuutta esteenä. Tieteen näkökulmasta tutkimuksen edistyminen on tärkeintä vaikuttavuutta, tulokset ovat sitten ne, jotka vaikuttavat ulospäin, muuhun yhteiskuntaan. Tänä päivänä meillä on niin tärkeitä ongelmia ratkottavana maailmassa, että mielestäni jo tieteen moraaliin kuuluu tarttua näihin kysymyksiin ja tuottaa vaikuttavuutta. Lisäksi ne sisältävät poikkeuksetta myös tieteen näkökulmasta haasteellisia kysymyksenasetteluita”, Hämäläinen sanoo.
Vaikuttavuussäätiön vuonna 2021 teettämän selvityksen mukaan tiedemaailman ja elinkeinoelämän välinen yhteistyö on heikentynyt Suomessa 2010-luvulla. Nyt uutta suuntaa ollaan hakemassa monilla tärkeillä toimenpiteillä, joita linjataan mm. osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden ministerityöryhmän hyväksymässä kansallisessa tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnan tiekartassa. Miten rehtori näkee yliopistojen ja elinkeinoelämän välisen yhteistyön tilan Suomessa?
”Koen että suomalainen elinkeinoelämä arvostaa yliopistojemme toimintaa ja tutkimusta sekä tiedostaa laajasti perustutkimuksen merkityksen. Mitä korkeammalle mennään elinkeinoelämän huipulle, sitä paremmin tieteen ja elinkeinoelämän erilaiset mutta toisiaan tukevat roolit tiedostetaan innovaatioiden tuottamisessa. Vuoropuhelua on kuitenkin aina mahdollista parantaa mm. oppimalla enemmän siitä, mitä kummassakin maailmassa tehdään ja mikä on tärkeää”, Hämäläinen sanoo.
”Toiset tutkimuskysymykset ovat elinkeinoelämälle relevantimpia kuin akateemiselle maailmalle, ja niihin vastaamalla on mahdollista saavuttaa yrityksen kannalta nopeaa vaikuttavuutta. Toiset kysymykset puolestaan ovat sellaisia, että ne vaativat pidempää aikaikkunaa, jotta tieteen kehittymisen kannalta aukeaisi relevantteja tutkimuspolkuja. Aina mittakaavat eivät kohtaa”, Hämäläinen jatkaa.
Vaikuttavuussäätiön tehtävänä on tukea vuoropuhelua ja edistää vaikuttavuutta. Hämäläisellä on selkeä näkemys siihen, mistä tuntuvaa vaikuttavuutta syntyy.
”Kaiken ytimessä ovat osaavat ihmiset. Meidän tulee saada parhaat kyvyt työskentelemään niin huippututkimuksen kuin sen soveltamisenkin parissa. Silloin kun vaikuttavuutta voidaan saada aikaan, pitää olla keinoja edistää sitä. Elinkeinoelämän kanssa tehtävä tutkimus ei ole mikään toiseksi tuleva vaihtoehto,” Hämäläinen sanoo.
Vaikuttavuussäätiön hallituksessa vapautui yhden jäsenen paikka, kun erovuorossa ollut Tampereen yliopiston entinen vararehtori Juha Teperi ei hakenut jatkokautta säätiön hallituksessa. Vaikuttavuussäätiön hallitus pyysi ehdotuksia uudeksi jäseneksi Suomen yliopistojen rehtorien neuvostolta Unifilta. Unifi on yksi säätiön perustamisvaiheen taustayhteisöistä. Säätiön hallitus nimitti Hämäläisen tehtäväänsä 13.12.2021, ja Hämäläinen aloitti ensimmäisen 3-vuotiskautensa 1.1.2022. Säätiön sääntöjen mukaan hallituksen jäsen voi olla tehtävässään korkeintaan kaksi kautta peräkkäin.