Tandem Industry Academia (TIA) Seed (2024)
Professori Cecilia Nauclérin hanke luo uudenlaista tietoa solujen aineenvaihdunnasta syövän ja sytomegaloviruksen hoidon kehittämiseksi
Hankkeen nimi:
Defining the Achilles heel for energy production in Warburg cells and its consequences for cytomegalovirus infection
Myönnetty rahoitus:
200 000 €
Hakija:
Turun yliopisto
Yrityskumppanit:
NADMED ja Faron Pharmaceuticals
”On erittäin tärkeää, että uutena professorina Suomessa hyödynnän teollisuusyhteistyöstä saatavaa asiantuntemusta ja rakennan uutta osaamista ja verkostoja, jotka voivat vaikuttaa projektiemme tulevaan kehitykseen.”
Cecilia Nauclér, professori
Suuri osa väestöstä saa sytomegalovirustartunnan elinaikanaan. Virus kuuluu herpesvirusten ryhmään ja jää infektion jälkeen elimistön soluihin pysyvästi. Tutkimus on osoittanut, että sytomegalovirus on aktiivinen monissa eri syöpäkasvaimissa. Tutkimalla sytomegaloviruksen vaikutusta solujen aineenvaihduntaan, professori Cecilia Nauclér tiimeinen on tehnyt yllättäviä löydöksiä siitä, kuinka syöpäsolut tuottavat biomassaa ja energiaa. Syöpäsolut hyödyntävät hiilihydraatteja, proteiineja ja rasvoja joko ruoasta tai kehon varastoista ja tuottavat energiaa eri tavalla kuin normaalit solut. Syöpäsolujen muuttunut aineenvaihdunta tunnetaan Warburg-ilmiönä.
On kuitenkin epäselvää, miten solut siirtyvät normaalista aineenvaihdunnasta Warburg-ilmiöön. Näin ollen, nykykäsitys syöpäsolujen energiantuotannosta on mahdollisesti virheellinen. Tämä professori Nauclérin, NADMEDin ja Faron Pharmaceuticalsin yhteistyöhanke pyrkii ymmärtämään solujen aineenvaihduntaa paremmin ja tuottaa näin tietoa, joka voi mullistaa sekä syövän että sytomegalovirusten hoidon.
Apulaisprofessori Anton V. Zasedatelevin hankkeessa kehitetään energiatehokasta tapaa käsitellä suuria tietomääriä
Hankkeen nimi:
Ultrafast energy-efficient processing of optical signals by light-matter Bose-Einstein condensates
Myönnetty rahoitus:
207 148 €
Hakija:
Aalto-yliopisto
Yrityskumppanit:
Picophotonics, Reflekron ja Microsoft Oy
“Teollisuusyhteistyö laajentaa perinteistä akateemista työtä tuomalla esiin todellisia liiketoiminnan tarpeita. Yrityskumppanit tarjoavat ohjausta ja auttavat meitä navigoimaan tuntemattomassa, jotta voimme luoda aidosti hyödyllisiä innovaatioita.”
Anton V. Zasedatelev, apulaisprofessori
Lähes puolet huippusuorituskykyisten datakeskusten kuluttamasta energiasta käytetään laskentalaitteiden jäähdyttämiseen. Ylikuumeneminen on merkittävä ongelma, joka rajoittaa laskentalaitteiden suorituskykyä ja hukkaa energiaa. Tämä apulaisprofessori Anton V. Zasedatelevin johtama hanke kehittää optisia prosessointiratkaisuja yhdessä Picophotonicsin, Reflekronin ja Microsoft Oy:n kanssa.
Hanketiimi yhdistää asiantuntemuksensa kvanttioptiikasta, puolijohdelaserteknologioista ja huippusuorituskykyisestä laskennasta tehdäkseen optisen datan käsittelystä äärimmäisen nopeaa ja energiatehokasta sekä yhteensopivaa tietoliikenneverkkojen kanssa. Koska suurin osa maailman datasta siirretään jo nyt optisilla signaaleilla, tämä lähestymistapa tarjoaa luonnollisen ja tehokkaan tavan käsitellä tietoa ja vähentää energiankulutusta. Hankkeen tulokset voivat edistää kestävämpien ja kustannustehokkaampien datakeskusten kehitystä ja hyödyttää siten kaikkia tietoon perustuvia toimialoja.