Tandem Industry Academia (TIA) Professor (2024)
Johtava tutkija Jenni Ervastin hanke osoittaa strategisen työkykyjohtamisen merkityksen yrityksille tärkeiden tunnuslukujen valossa
Hankkeen nimi:
Strategic work ability management and its potential in reducing work disability risks during the different phases of work disability
Myönnetty rahoitus:
126 876 €
Hakija:
Työterveyslaitos
Yrityskumppani:
Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen
”Yhteistyö avaa uusia tutkimusmahdollisuuksia mutta myös antaa uudenlaista näkökulmaa työkyvyn ja työkyvyttömyyden tutkimukseen. Uudet tutkimuskysymykset avaavat mahdollisuuksia myös uusille tutkimushankkeille.”
Jenni Ervasti, johtava tutkija
Työikäisen väestön osuus on pienenemässä. Siksi on yhä tärkeämpää huolehtia työikäisen väeston terveydestä ja työkyvystä eläkeikään saakka. Tässä johtava tutkija Jenni Ervastin ja työeläkevakuutusyhtiö Ilmarisen hankkeessa selvitetään, miten strategisella työkykyjohtamisella voidaan tukea työkykyä ja ehkäistä työkyvyttömyyttä eri vaiheissa sekä miten optimaalisesti toteutettu strateginen työkykyjohtaminen heijastuu erilaisissa taloudellisissa tunnusluvuissa, kuten työnantajan eläkevakuutusmaksuissa.
Hankkeen aineistona on Ilmarisen asiakastieto sekä tieto korvauksia hakeneista työntekijöistä. Käytössä oleva aineisto on tiukasti säänneltyä, eikä sitä ole aiemmin voitu käyttää tieteellisen tutkimuksen tekemiseen. Tämä yhteistyöhanke tuottaa siten täysin uutta tietoa. Tutkimuksen tulokset voivat parantaa yritysten tuottavuutta ja vähentää vakuutusmaksuja. Yhteiskunnan tasolla vaikutukset näkvvät pidempinä työurina ja työhön osallistumisen kasvamisena.
Tutkimusprofessori Ismo Strandénin hankkeessa syntyy viljelykasvien jalostusmalli, joka huomioi ilmastonmuutoksen vaikutukset
Hankkeen nimi:
Enhancing genomic selection for breeding crop adaptation to climate change
Myönnetty rahoitus:
152 319 €
Hakija:
Luonnonvarakeskus
Yrityskumppani:
Boreal Kasvinjalostus Oy
“Tämä hanke antaa konkreettisen käsityksen siitä, mikä on todella tärkeää ja mitä käytännön rajoituksia kasvinjalostuksessa on. Muuttuvan ilmaston paikalliset ja globaalit haasteet kasvinjalostukselle konkretisoituvat yhteistyön myötä. Näin saan uusia ajatuksia tutkimukseen.”
Ismo Strandén, tutkimusprofessori
Ilmastonmuutos aiheuttaa merkittäviä haasteita viljelykasvien tuotannolle äärimmäisten sääilmiöiden vuoksi. Jalostuksen avulla kehitetään jatkuvasti uusia ja parempia viljelykasvilajikkeita, ja työtä tehostetaan genomisen eli DNA-merkkeihin perustuvan valinnan avulla. Nykyiset genomiset jalostusmallit kuitenkin olettavat, että kasvilajikkeella on sama satopotentiaali ympäristöstä riippumatta eivätkä huomioi vaihtelevia säätiloja.
Jotta kykenemme paremmin jalostamaan lajikkeita tulevaisuuden ilmastoon, säätietojen sisällyttäminen jalostusmalleihin on ensiarvoisen tärkeää. Tässä tutkimusprofessori Ismo Strandénin ja Boreal Kasvinjalostus Oy:n yhteistyöhankkeessa rakennetaan uusi genominen jalostusmalli, jonka avulla voidaan parantaa kasvilajikkeiden ilmastokestävyyttä ja vähentää riskejä tulevaisuuden viljelykasvien tuotannossa.