Vaikuttavuussäätiö avasi uuden Tandem Industry Academia Professor (TIA Professor) -haun syksyllä 2022, ja nyt päätökset rahoituksen saajista on tehty. Nämä kuusi professoria saavat TIA-rahoitusta yhdeksi vuodeksi yrityksen kanssa toteutettavaa tutkimusta varten.
TIA-rahoitus tarjoaa professoreille mahdollisuuden keskittyä omaan tutkimukseen ja hyödyntää yritysten käytännön tuntemusta. Kun maailmanluokan tutkimusosaaminen ja teollisuuden käytännön ymmärrys yhdistyvät, on mahdollista luoda laajasti sovellettavaa tietoa molempien osapuolten tarpeisiin.
Vaikuttavuussäätiön hallitus valitsi nyt pilotoitavan rahoituksen saajiksi seuraavat kuusi professoria:
Bioteknologian professori Tero Soukka, Turun yliopisto
Kemian professori Ulla Lassi, Oulun yliopisto
Teollisuusfarmasian professori Anne Juppo, Helsingin yliopisto
Mikro- ja nanoelektroniikan professori Hele Savin, Aalto-yliopisto
Farmaseuttisen kemian ja teknologian professori Clare Strachan, Helsingin yliopisto
Tutkimusprofessori Jari Hyväluoma, Luonnonvarakeskus
Lue lisää rahoitettavista hankkeista täältä.
”Yrityksistä siirtyy tutkimusmaailmaan työelämäprofessoreita, mutta toiseen suuntaan liikkuvuutta tukevaa mallia ei ole vielä olemassa. Sidosryhmien kanssa käymämme keskustelut ja toteuttamamme kysely antoivat vahvaa tukea sille, että tarvitaan tällaista rahoitusta, joka antaa akateemisen maailman professorille mahdollisuuden tiivistää yhteistyötä elinkeinoelämän suuntaan”, sanoo rahoitusmallia kehittäneen valmisteluryhmän ja Vaikuttavuussäätiön hallituksen jäsen Leena Otsomaa.
Mikro- ja nanoelektroniikan professori Hele Savin Aalto-yliopistosta näkee yrityksen roolin välttämättömyytenä oman alansa kehityksessä.
“Haluan keskittyä ratkaisemaan isoja yhteiskunnallisia haasteita nopealla aikataululla. Se onnistuu parhaiten tekemällä tiivistä yhteistyöllä ison puolijohdeyrityksen kanssa, sillä heiltä löytyy parhaiten tietämystä ja näkemystä alan tämän hetken pullonkauloista. Ilman yrityksen läsnäoloa minun olisi vaikea tietää, miten projektissa kehittämäni laitteisto voisi parhaiten palvella puolijohdealaa, joka tällä hetkellä kamppailee maailmanlaajuisen sirupulan kanssa”, Savin kertoo.
TIA-professori viettää yhtä vuotta vastaavan ajan yrityksen tarjoamissa tiloissa rahoituksen aikana. Rahoitus voi jakaantua korkeintaan kolmen vuoden ajanjaksolle. Rahoituksen tarkoituksena on tukea elinkeinoelämän ja tutkimusorganisaatioiden yhteistyötä ja tarjota professorille ensikäden tietoa elinkeinoelämän kannalta relevanteista tutkimusongelmista. Projekti voi koostua yhteisestä esikilpailullisesta tutkimuksesta ja muusta sitä tukevasta toiminnasta.
Nyt rahoitettavat professuurit keskittyvät hankkeisiin, joissa tutkitaan esimerkiksi litiumakkuja korvaavia akkukemikaaleja, lääkevalmisteiden pintarakenteita, metsäteollisuuden sivuvirroista tuotettujen maanparannuskuitujen käyttöä sekä proteiinilääkinnän mahdollisuuksia.
Farmaseuttisen kemian ja teknologian professori Clare Strachan Helsingin yliopistolta näkee yritysprofessuurin mahdollisuutena lisätä ymmärrystä teollisuuden tarpeista. “Vaikka tutkimukseni on lähellä lääketeollisuuden tarpeita, en ole koskaan työskennellyt teollisuuden puolella. Odotan, että Orion Pharmalla viettämäni aika rikastuttaa paitsi tutkimustani myös opetustani sekä muodostaa uudenlaisia yritys-tutkimusyhteyksiä tulevaa tutkimusta varten.”
Moni professoreista näkee yhteistyöhankkeiden tuovan lisäarvoa yliopistojen tarjoamaan opetukseen ja koulutukseen. “Työelämäyhteistyön vahvistaminen auttaa toivottavasti tulevaisuudessa huomioimaan yritysten tarpeita entistä paremmin koulutuksen sisällön kehittämisessä”, sanoo Turun yliopiston bioteknologian professori Tero Soukka.