Hakuohjeet TIA Seed -rahoitushakuun
Lue hakuohjeet tältä sivulta ennen kuin täytät hakemuksen.
TIA Professor ja TIA Seed 2024 -rahoitushakujen info-webinaarin (2.9.2024) tallenne on katsottavissa täällä.
Linkki hakupalveluun on tämän sivun alalaidassa (hakulomake aukeaa 2.9.2024)
Tavoitteet
Tandem Industry Academia Seed -rahoitus on suunnattu hiljattain suomalaisen tutkimusrahoitusjärjestelmän piiriin tulleille tutkijoille, jotka ovat uransa alkuvaiheessa ja etenevät professorin urapolulla.
Rahoituksen tarkoituksena on käynnistää ja vauhdittaa tutkimustyötä sekä yritysyhteistyötä, joiden avulla luodaan merkittäviä avauksia Suomen osaamisen kehittämiseksi ja globaalin kilpailukyvyn vahvistamiseksi.
Rahoituksen tavoitteena on uuden osaamisalueen perustaminen Suomeen. Hakemusten arvioinnissa painotetaan uuden osaamisalueen määrittelyä ja relevanssia Suomen talouden kehityksen ja huoltovarmuuden kannalta kriittisillä alueilla nyt ja tulevaisuudessa. Tämä kattaa jo tunnistetut keskeiset osaamisalueet, joilla on osaamisvajetta, sekä tulevaisuudet kriittiset alueet. Osaamisvajeen määrittelyssä keskeistä on yhteiskunnallinen vaikuttavuus.
Kuka voi hakea?
Rahoitus on suunnattu tutkijoille, jotka ovat olleet palkattuna suomalaisessa korkeakoulussa tai tutkimuslaitoksessa enintään kolme vuotta hakuhetkellä ja jotka ovat oleskelleet vähintään viisi vuotta yhtäjaksoisesti Suomen ulkopuolella ennen Suomeen tuloaan.
Poikkeus ehtoon, jonka mukaan rahoitus on tarkoitettu tutkijoille, jotka ovat olleet työsuhteessa suomalaisessa yliopistossa tai tutkimuslaitoksessa enintään kolme vuotta, voidaan tehdä erityisestä syystä, kuten äitiysloman, isyysloman, vanhempainloman, asevelvollisuuden, siviilipalveluksen tai pitkäaikaisen sairauden vuoksi.
Rahoitus myönnetään Akateemiselle kumppanille, joka toimii hankkeessa työskentelevän Professorin ja tutkijan / tutkijoiden työnantajana.
Yritysyhteistyö
Hankkeessa on tehtävä yhteistyötä vähintään kahden suomalaisen yrityksen kanssa. Näiden yritysten hakemuksessa mainitut yhteyshenkilöt ovat sitoutuneet osallistumaan hankkeeseen ja avustamaan asiaankuuluvan asiantuntemuksen kehittämisessä ja hyödyntämisessä omissa organisaatioissaan.
Hakijan tulee mainita lomakkeessa hankkeeseen sitoutuneet yrityskumppanit sekä näiden yhteyshenkilöt. Hakijalla ei saa pääsääntöisesti olla merkittäviä kytköksiä yrityskumppaneihin (esimerkiksi hallitusjäsenyys tai yli 5 % omistusosuus yrityksestä).
Yrityskumppanina voi toimia Suomessa oleva yritys, jolla on toimintaa ja vähintään yksi henkilö päätoimisessa työsuhteessa. Yritys voi toimia kansainvälisillä markkinoilla, mutta sillä tulee olla osakeyhtiömuotoinen toimipiste Suomessa ja harjoittaa hankkeen kannalta relevanttia toimintaa. Nimetyn yhteyshenkilön tulee toimia kyseisessä suomalaisessa yrityksessä.
Hakijan tulee kuvata hakemuksen liitteeksi tulevassa yhteistyösuunnitelmassa (ks. tässä ohjeessa Hakemuksen sisältö, kohta 3) kunkin yrityksen rooli hankkeessa ja miten hankkeen aikana tehtävä yhteistyö hyödyttää yritystä ja suomalaista elinkeinoelämää laajemmin. Yhteistyö voi esimerkiksi toteutua yhteistutkimuksen, opinnäytetyön, yhteisten kurssien tai työpajojen muodossa.
Rahoituskausi ja rahoitus
Rahoitetun hankkeen kesto on korkeintaan 3 vuotta rahoituksen nostamisesta. Hankkeen tulee käynnistyä 1.1.–1.3.2025 välisenä aikana. Mahdollisesta lykkäyksestä jo myönnetylle rahoitukselle voidaan perustellusta syystä sopia Vaikuttavuussäätiön kanssa erikseen.
Hanke voi koostua yhteisestä esikilpailullisesta tutkimuksesta ja muusta sitä tukevasta toiminnasta. TIA Seed -rahoituksella rahoitetaan noin 200 000 euron suuruisia hankkeita. Rahoitus kattaa palkkakuluja, yleiskustannuksia sekä matka- ja materiaalikuluja. Lisäksi rahoitusta voidaan käyttää julkaisemiseen ja yhteistyöhön. Hakemuksen kokonaisbudjetista korkeintaan 20 % voidaan ohjata hakijan (professorin) omiin palkkakustannuksiin. Lisäksi palkkakustannuksia voidaan hakea tutkijalle tai tutkijoille, jotka työskentelevät hankkeen johtajan tukena projektissa. Tutkijat voivat olla väitöskirjatutkijoita tai post doc -tutkijoita.
Materiaalikuluina ei hyväksytä laitehankintoja tai investointeja, mutta esimerkiksi datan hankintaan liittyviä kuluja voidaan harkinnan mukaan hyväksyä. Matkakuluina ei hyväksytä säännöllisiä kodin ja työpaikan välisiä matkakuluja. Muut kulut voivat sisältää esimerkiksi julkaisemisesta aiheutuvia kuluja. Hakemuksessa hakija täyttää projektin budjetin. Muut kulut tulee perustella vapaakenttätekstissä osana budjettia.
Rahoituksen soveltuvuus ja organisaation suostumus
Hakijan vastuulla on tarkistaa työnantajaltaan akateemisesta organisaatiosta, soveltuuko rahoitus organisaatiolle haettavaksi sekä tarkistuttaa projektin budjetti, palkan taso ja kulut esimerkiksi oman organisaation taloushallinnosta. Hakija jättää hakemuksen liitteenä oman organisaationsa suostumuksen (letter of commitment) rahoituksen hakemiseksi. Linkki rahoitusehtoihin löytyy hakulomakkeesta.
Hakemuksen jättö ja hakuprosessi
Haku on kaksivaiheinen. Ensimmäisessä vaiheessa hakemus jätetään säätiölle sähköisen hakujärjestelmän kautta viimeistään 13.10.2024 klo 23:59. Tallennettua hakemusta voi muokata järjestelmässä hakuajan loppuun asti sekä 24 tuntia sen jälkeen, kun se on lähetetty. Hakemuksen täyttää hakija eli professori.
Toiseen vaiheeseen valitaan osa hakijoista. Se toteutetaan haastatteluina, joihin osallistuu rahoitusta hakeva professori. Ohjeistus haastatteluun valmistautumisesta lähetetään erikseen toiseen vaiheeseen kutsutuille lokakuun loppuun mennessä. Haastattelut järjestetään marraskuun aikana seuraavina päivinä 14.11. ja 21.11. Haastattelut pyritään sovittamaan hakijan aikatauluihin ja järjestämään pääsääntöisesti kasvokkain Helsingissä.
Hakemusten arvioinnin hoitaa säätiö ja säätiön tarvittaessa käyttämät ulkopuoliset lausunnonantajat. Päätökset tehdään pian viimeisen haastattelupäivän jälkeen ja tiedotetaan toisen vaiheen hakijoille joulukuun alussa.
Hakemuksen sisältö
Huomaa että hakemus ja sen liitteet tulee toimittaa englanninkielisinä.
- Hakijan perustiedot
Tässä osiossa pyydetään perustietoja hakijasta (PI) ja hakijan akateemisesta organisaatiosta.
Tarvittavat liitteet (PDF-formaatissa):
- Tutkimuspaikan suostumuskirje (letter of commitment)
- CV ja julkaisuluettelo sisältäen enintään kymmenen hankkeen teeman kannalta keskeisintä julkaisua ja / tai muuta näyttöä hakijan relevantista tutkimustoiminnasta
- Projektisuunnitelma
Tässä osiossa pyydetään tietoja hankkeesta, mukaan lukien projektin julkinen kuvaus englanniksi ja suomeksi, alustava aikataulu ja työnjako, sekä hankkeen budjetti.
Tarvittavat liitteet (PDF-formaatissa):
- Projektisuunnitelma (max 5 pages), jossa vastataan seuraaviin kysymyksiin:
- What are the objectives of the project?
- How will the objectives be achieved?
- What unique innovations and opportunities does this project introduce from the perspective of Finnish expertise, and how do these contribute to enhancing Finland’s global competitiveness?
Projektibudjetin tulee kattaa koko projektin kesto. Hankkeen johtaja (PI) täyttää omat palkkakustannuksensa. Huomioi, että PI:n palkka (yhdessä siihen liittyvien työnantajamaksujen ja yleiskustannusten kanssa) ei saa ylittää 20 % kokonaisbudjetista. Lisäksi hankkeelle voi budjetoida palkkakustannuksia tutkijoille (esim. post doc -tutkijat ja/tai väitöskirjatutkijat).
Budjettiin voidaan sisällyttää myös matka- ja materiaalikustannuksia sekä julkaisemiseen ja yhteistyöhön liittyviä kuluja. Huomioi, että rahoitus ei kata investointeja (esim. laitteistohankintoja), mutta voi sisältää esimerkiksi datan ja datan hankinnan kuluja. Matkakustannuksia ei voi käyttää säännöllisiin työmatkakustannuksiin.
- Yhteistyö ja yrityskumppanit
Tässä osiossa annetaan tiedot vähintään kahdesta yrityskumppanista sekä nimetään ohjausryhmä, johon kuuluu yksi edustaja kustakin yrityksestä ja yksi edustaja akateemisesta organisaatiosta (muu kuin hankkeen johtaja).
Tarvittavat liitteet (PDF-formaatissa):
- Yhteistyösuunnitelma (max 2 pages), jossa vastataan seuraaviin kysymyksiin:
- Describe the role of each company in achieving the project’s objectives and how the companies benefit from the collaboration
- Describe the forms of collaboration with each company (e.g. thesis work, joint courses, joint research)
- Outline how the results of the project will be transferred for the benefit of the business sector
- Describe how each company participates in developing and utilizing the expertise gained in the project
- Suostumukset
Tässä osiossa sinun tulee tutustua rahoituksen yleisiin ehtoihin ja hyväksyä ne, sekä tarkistaa muut pyydetyt suostumukset.