Hakuohjeet
Lue hakuohjeet huolellisesti tältä sivulta ennen kuin täytät hakemuksen.
Linkki hakupalveluun on tämän sivun alalaidassa. Huomaa, että hakulomake aukeaa 4.3.2024.
Varaa sparrausaika ja katso tallenne 4.3.2024 järjestetystä TIA Postdoc -hakuinfosta täältä.
Mihin rahoitus on tarkoitettu?
Rahoitus myönnetään akateemiselle kumppanille, eli yliopistolle, korkeakoululle tai valtion tutkimuslaitokselle. Rahoitus on tarkoitettu pääasiallisesti post doc -tutkijan palkkakuluihin projektin ajaksi.
TIA-rahoitus edellyttää lisäksi yrityskumppania, joka on sitoutunut hankkeeseen ja osallistuu aktiivisesti hankkeen tutkimuskysymysten määrittelyyn, projektin toteuttamiseen ja post doc -tutkijan ohjaamiseen. Yrityskumppani osallistuu projektin kustannuksiin in-kind-suoritusosuuden muodossa tarjoamalla resursseja projektin käyttöön.
Kuinka hakea rahoitusta?
Rahoitusta hakee projektin päätutkija (Principal Investigator), joka täyttää hakemuksen akateemisen kumppanin edustajana. Hakemuksen voi jättää myös päätutkijan valtuuttama henkilö. Päätutkija on seniori-tason tutkija, joka on työsuhteessa akateemisen hakijakumppanin organisaatioon ja ohjaa hankkeessa tutkijana työskentelevän post doc -tutkijan työtä projektin keston ajan. Päätutkijan tulee työskennellä pääsääntöisesti akateemisessa organisaatiossa projektin keston ajan, ei esimerkiksi yrityskumppanin palveluksessa.
Post doc -tutkijaa ei ole välttämätöntä nimetä hakemusvaiheessa, vaan tutkija voidaan nimetä myös rahoituksen myöntämisen jälkeen.
Mitä tuloksia hankkeilta odotetaan?
Projektin pitää selkeästi osoittaa yhteistyön vaikuttavuus kummallekin osapuolelle sekä laajemmin yhteiskuntaan ja talouteen. Hankkeiden odotetaan tuottavan korkeatasoisia ja innovaatiopotentiaalia omaavia tutkimusjulkaisuja ja/tai immateriaalioikeuksia.
Kuinka pitkäksi aikaa rahoitusta myönnetään?
Rahoitusta myönnetään yhteensä 24 kk ajaksi, ja se tulee käyttää pääsääntöisesti kahden vuoden aikana. Post doc -tutkija työskentelee yhtä pitkän ajan akateemisen kumppanin ja yrityskumppanin organisaatiossa. Työskentelyjaksojen ei tarvitse olla yhtäjaksoisia, vaan ne voivat jakaantua joustavasti projektisuunnitelmassa esitetyllä tavalla.
Mitä yrityskumppanilta odotetaan?
Yrityskumppanin täytyy olla suomessa toimiva yritys, jolla on projektin kannalta relevanttia toimintaa Suomessa. Yrityskumppanin odotetaan tarjoavan tutkijan käyttöön tarvittavan työtilan, materiaaleja ja tutkimusinfrastruktuurin. Yrityskumppani myös osallistuu post doc -tutkijan ohjaamiseen projektin koko keston ajan. Yrityskumppanilla on oltava vähintään yksi henkilö päätoimisessa työsuhteessa.
Post doc -tutkija työskentelee 12 kk ajan yrityskumppanin luona. Post doc -tutkijan palkka maksetaan myönnetyn rahoituksen kautta akateemisen kumppanin organisaatiosta, johon hänen työsuhteensa säilyy koko projektin keston ajan.
Yrityskumppanille lähtee automaattisesti kutsu täyttää oma lomakkeensa, kun akateemisen kumppanin hakemus on jätetty. Kutsu lähetetään hakemuksessa ilmoitettuun yrityskumppanin sähköpostiosoitteeseen.
Yrityskumppanin hakulomakkeessa pyydämme yrityskumppania täyttämään seuraavat tiedot:
- Perustiedot yrityksestä
- Perustiedot post doc -tutkijan ohjaajasta yrityksessä
- Yrityksen ohjaajan lyhyt CV (jätetään PDF-liitteenä)
- Lyhyt kuvaus yrityksen in-kind-suoritusosuudesta projektille
- Tiivis arvio hankkeen vaikuttavuudesta yrityksen näkökulmasta.
Rahoituksen yleiset ehdot ja IP-kysymykset
Säätiö solmii rahoitusta saaneen akateemisen kumppanin kanssa projektisopimuksen, joka noudattaa TIA-rahoituksen yleisiä ehtoja. Rahoituksen ehdot hyväksytään, kun rahoitus otetaan vastaan.
Säätiö suosittelee, että akateeminen kumppani ja yrityskumppani sopivat kirjallisesti projektin IP-oikeuksista, salassapidosta ja muista yhteistyöhön liittyvistä asioita. Säätiö ei ole osapuoli projektin tuloksia koskevissa sopimuksissa. Yleisissä ehdoissa kuitenkin ohjeistetaan myös IP-oikeuksia koskevissa asioissa.
Akateemisen kumppanin ja yrityskumppanin edustajien on hyvä tutustua rahoituksen yleisiin ehtoihin ennen hakemuksen jättämistä:
TIA-rahoituksen yleiset ehdot (suomeksi ja englanniksi).
Projektin budjetin laadinta
Rahoitus ohjataan koko 24 kk ajaksi akateemisen kumppanin organisaatiolle. Hankkeessa työskentelevä post doc -tutkija on työsuhteessa akateemisen kumppanin organisaatioon projektin keston ajan. Myönnetty rahoitus kattaa kokonaiskustannusmallin mukaisilla kertoimilla lasketut täydet kulut 12 kk ajalta. Lisäksi projektille voidaan hakea rahoitusta muihin kuluihin ja hankintoihin. Yrityskumppanin luona vietetyn 12 kk:den ajalta rahoitus kattaa post doc -tutkijan palkka- ja muut henkilöstökulut. Post doc -tutkijan viettämä aika eri organisaatioissa voi jakaantua joustavasti tutkimussuunnitelmassa esitetyllä tavalla.
Esimerkki kaksivuotisen projektin kustannuksista:
1. vuosi
Aika eri organisaatioissa:
- 4 kk akateemisessa organisaatiossa
- 4 kk yrityksessä
- 4 kk akateemisessa organisaatiossa
Kustannukset:
- Kokonaiskustannusmallin mukaisilla kertoimilla lasketut yleiskustannukset (8 kk)
- Palkka- ja henkilösivukulut (12 kk)
- Matkakuluja (8 kk)
- Materiaalikuluja (8 kk)
2. Vuosi
Aika eri organisaatioissa:
- 8 kk yrityskumppanin organisaatiossa
- 4 kk akateemisessa organisaatiossa
Kustannukset:
- Kokonaiskustannusmallin mukaisilla kertoimilla lasketut yleiskustannukset maksetaan 4 kk ajalta.
- Palkka- ja henkilösivukulut maksetaan 12 kk ajalta.
- Matkakuluja (4 kk ajalle)
- Materiaalikuluja (4 kk ajalle)
- Muita kuluja (esim. julkaisut)
Näin teet hakemuksen
- Hakemuksen täyttää säätiön apurahajärjestelmässä hankkeen päätutkija tai hänen valtuuttamansa henkilö, joka edustaa hakijana toimivaa akateemista kumppania. Hakemus täytetään englanniksi ja lomake on englanninkielinen.
- Post doc -tutkijaa ei ole välttämätöntä nimetä vielä hakemusvaiheessa. Mikäli post doc -tutkija on nimetty, hänen pitää täyttää seuraavat kelpoisuusehdot: korkeintaan 10 vuotta väittelystä (ellei hakijaa koske jokin seuraavista erityisistä syistä: äitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaa, varusmies- tai siviilipalvelu tai pitkäaikainen sairaus). Mikäli henkilö ei ole vielä väitellyt, hänen tulee olla saanut akateemisen organisaation myöntämä väittelylupa.
- Akateeminen kumppani ja yrityskumppani laativat yhteisen projektisuunnitelman sekä arvion hankkeen tavoiteltavasta vaikuttavuudesta, jotka liitetään hakemukseen.
- Päätutkija tai valtuutettu henkilö aloittaa hakulomakkeen täyttämisen säätiön apurahajärjestelmässä. Kun akateemisen kumppanin osio on valmis, yrityskumppanille lähtee sähköpostitse kutsu täyttää oma osio. Yrityskumppanilla on 7 vuorokautta hakuajan umpeutumisen jälkeen aikaa täyttää oma osionsa.
- Kun lomake on lähetetty (“submitted”), sitä voi muokata 24 tunnin ajan, myös hakuajan päättymisen jälkeen. Jos lomaketta tai sen liitteitä on tämän jälkeen tarve täydentää tai muuttaa, hakijan pitää ottaa viipymättä yhteyttä säätiöön. Täydennys huomioidaan, jos se on mahdollista aikataulujen puitteissa.
- Kun kumpikin osuus on valmis, hakemus siirtyy säätiölle ulkopuolista arviointia varten. Hakemusten arvioinnin suorittavat säätiön ulkopuoliset tieteellisen tutkimuksen ja elinkeinoelämän vaikuttavuuden asiantuntijat.
- Vaikuttavuussäätiön hallitus tekee rahoituspäätökset arviointien pohjalta ja tiedottaa hakijoita rahoituspäätöksistä elokuun lopussa 2024.
- Projektit käynnistyvät 1.9.2024–31.1.2025 välisenä aikana.
- Mikäli post doc -tutkijaa ei ole nimetty hakemusvaiheessa, toimet post doc -tutkijan palkkaamiseksi tulee käynnistää viipymättä rahoituksen myöntämisen jälkeen ja tavoitteena on että projekti voi käynnistyä viimeistään 31.1.2025.
Suosittelemme jättämään hakemuksen hyvissä ajoin ja varmistamaan, että tarvittavat dokumentit ovat valmiina ja että tutkimuksen suorituspaikan sitoumus on allekirjoitettuna.
Projektisuunnitelma
Englanninkieliseen projektisuunnitelmaan (pituus korkeintaan 5 sivua viitteineen, PDF-tiedostona toimitettuna) pyydämme sisällyttämään seuraavat kohdat tiiviissä muodossa ja alla olevassa järjestyksessä:
- Title of proposal
- Objectives and ambition (clearly describe the benefits to both the academic and industrial partners)
- Concept and methodology
- Implementation: project work plan with deliverables and milestones
- List of participants and their relevant merits
- Ethics and security: Does the project require a permit from the research site and/or an ethics committee?
- Risk assessment (potential factors that could jeopardise the success of the project)
- Publication and communication of the results
Vaikuttavuuden arviointi
Yhden sivun mittaisessa vaikuttavuuden arvioinnissa kuvataan projektin ennakoitua vaikuttavuutta. Voit halutessasi hyödyntää alla olevaa rakennetta. Lisävinkkejä voit katsoa täältä.
- How will the project benefit academic research?
- What kind of impact can the project have on the company and the industry more broadly?
- What factors contribute to the realisation of these impacts?
- What is the significance of the potential impact from the perspective of the Finnish economy and society in the long term?
Hakemuksen liitteet
- Akateemisen kumppanin sitoumus. Kysy tarvittaessa lisätietoja tutkimusorganisaatiostasi.
- Päätutkijan lyhyt CV (max 2 sivua, katso ohjeet täältä)
- Päätutkijan julkaisuluettelo (10 tärkeintä julkaisua tutkimussuunnitelman kannalta)
- Projektisuunnitelma (max 5 sivua, ks. ohjeet yllä)
- Vaikuttavuuden arviointi (max 1 sivu, ks. ohjeet yllä)
Post doc -tutkijaa koskevat liitteet (jos nimetty hakuvaiheessa):
- Post doc -tutkijan lyhyt CV (max 2 sivua, katso ohjeet täältä.)
- Post doc -tutkijan julkaisuluettelo (5 tärkeintä julkaisua tutkimussuunnitelman kannalta)
- Tarvittaessa post doc -tutkijan selvitys koskien mahdollisia erityisiä syitä: äitiys-, isyys-, vanhempain- tai hoitovapaa, varusmies- tai siviilipalvelu tai pitkäaikainen sairaus.
- Tarvittaessa väittelylupa niiden post doc -tutkijoiden osalta, jotka eivät ole hakemushetkellä väitelleet.
Lisäksi liitteenä jätetään:
- Yrityskumppanin ohjaajan lyhyt cv (vapaamuotoinen, max 2 sivua. Huom. Tämä liite tulee yrityskumppanin omaan lomakkeeseen)
Kaikkien liitteiden formaatti on PDF-tiedosto.
Mihin hakemus jätetään?
Hakulomake täytetään ja lähetetään sähköisen hakujärjestelmän kautta. Sinua pyydetään aluksi rekisteröitymään hakujärjestelmään. Paperilla lähetettyjä hakemuksia ei huomioida. Linkki hakujärjestelmään on tämän ohjeen lopussa.
Milloin hakijoille ilmoitetaan päätöksistä?
Haun rahoituspäätökset julkistetaan elokuun lopulla 2024. Hakijoille ilmoitetaan päätöksistä sähköpostitse.
Milloin projektit käynnistyvät?
Projektien tulee käynnistyä 1.9.2024–31.1.2025 välisenä aikana.
Usein kysytyt kysymykset
Budjetointi perustuu kokonaiskustannusmalliin, tarvitaanko hakijan omarahoitusosuutta?
- Ei tarvita. Säätiön myöntämä rahoitus kattaa kaikki kulut kokonaiskustannusmallin mukaisesti akateemisessa organisaatiossa vietetyltä ajalta (12 kk), mutta yleiskustannuksia ei kateta yrityksessä vietetyltä ajalta (12 kk).
Voiko sama yritys olla kumppanina useammassa eri hakemuksessa, joissa on eri hakija?
- Kyllä.
Onko mahdollista muodostaa usean eri organisaation konsortio hanketta varten?
- Kyllä. Hankkeeseen voi osallistua useita eri organisaatioita. Hakemus tehdään kuitenkin aina yhden akateemisen kumppanin nimissä, ja vain yksi yritys voidaan nimetä yrityskumppaniksi.
Hakemuksessa kysytään kuvausta yrityskumppanin suoritusosuudesta hankkeessa (“in-kind contribution”). Mitä tämä tarkoittaa?
- Yrityksen suoritusosuus voi kattaa erilaisia hanketta tukevia resursseja, kuten dataa, osaamista, tietotaitoa, laskentatehoa, tutkimustiloja, infrastruktuureja tai teknologiaa. Vähimmäismääränä voidaan pitää post doc -tutkijan tarvitsemia työtiloja ja ohjausta.
Ohjeistuksenne mukaan julkaisusuunnitelman pitäisi tukea tutkimustulosten avointa saatavuutta. Voisitteko antaa esimerkin?
- Tämä tarkoittaa esimerkiksi avoimen saatavuuden mukaisia tieteellisiä julkaisuja, pääsyä lähdekoodiin, dataan tai ohjelmistosovellutuksia.
Mitä akateemisen kumppanin sitoumuksen (“letter of commitment”) tulisi sisältää?
- Sitoumuskirje on akateemisen kumppanin organisaation kirje, jossa annetaan organisaation suostumus hakijalle hakea rahoitusta ja taataan, että hanke voidaan toteuttaa organisaatiossa rahoitusehtojen mukaisesti. Kirjeen allekirjoittaa akateemisen kumppanin valtuutettu edustaja, yleensä tiedekunnan tai laitoksen dekaani.
Yksi hakemuksen liitteistä on post doc -tutkijan lyhyt ansioluettelo. Lisäksi vaaditaan julkaisuluettelo. Samalla sanotte, että post doc -tutkijaa ei tarvitse nimetä hakuvaiheessa. Mitä tämä tarkoittaa?
- Post doc -tutkijaa ei tarvitse nimetä hakemusvaiheessa, vaan hänet voidaan nimetä rahoituspäätöksen jälkeen, jolloin tarvittavat asiakirjat on toimitettava säätiölle. Hakemuksen arviointimenettelyn kannalta ei ole merkitystä, onko post doc -tutkija nimetty vai ei. Post doc -tutkijaa ei huomioida hakemuksen arvioinnissa.
Onko projektisuunnitelman laatimista varten olemassa valmista pohjaa?
- Projektisuunnitelman muodon on noudatettava niitä ohjeita, joita hakulomakkeessa ja tällä hakuohjeet-sivulla kerrotaan. Suunnitelma voi olla korkeintaan 5 sivua pitkä ja sen tulee sisältää vaadittavat osiot.
Sanotte, että kaikki hakemukset arvioidaan ulkopuolisten tieteellisen ja elinkeinoelämän vaikuttavuuden asiantuntijoiden toimesta. Edustavatko nämä asiantuntijat useimpia tieteenaloja? Toisin sanoen, kuinka yksityiskohtaisesti hakemuksessa olisi käsiteltävä oman tieteenalan kysymyksiä?
- Kaikki hakemukset arvioi kaksi riippumatonta asiantuntijaa, joista vähintään toisella painottuu osaaminen alan tieteelliseen tutkimukseen ja toisella elinkeinoelämän vaikuttavuuteen hakemuksen edustamalla alalla.
Voidaanko aiempi yhteistyö yrityskumppanin organisaation kanssa katsoa eduksi hakemukselle ja pitääkö siitä mainita?
- Aiempi yhteistyö voidaan mainita, mutta se ei vaikuta arviointiin.
Miten yritysvuoden palkka budjetoidaan teknisesti akateemisen kumppanin organisaatiossa?
- Yrityksessä vietetyltä ajalta maksetaan post doc -tutkijan palkka sekä palkan lakisääteiset sivukulut, mutta ei akateemisen organisaation yleiskustannuksia.
Mitä muita tekijöitä olisi otettava huomioon yrityskumppania valittaessa kuin soveltuvuus tutkimukseen? Kotimaisuus, koko?
- Yritys voi olla minkä kokoinen tahansa, mutta sen on oltava Suomeen rekisteröity yritys, jolla on hankkeen kannalta relevanttia toimintaa Suomessa ja vähintään yksi henkilö päätoimisessa työsuhteessa.
Joskus yritysten kanssa tehdystä tutkimustyöstä saatua uutta tietoa ei voida julkaista, koska esimerkiksi patenttien hakuprosessi on kesken. Jos tuloksia ei voida julkaista heti tai 1–2 vuoden kuluessa patenttihakemuksen vireillä olon vuoksi, ”syrjäyttääkö” patentti tieteelliset artikkelit tulosten julkaisemisen kannalta?
- Projektin tieteelliset ja muut tulokset tulee olla saatavilla avoimen tieteen suositusten mukaisesti. Tulokset tulee saattaa niin avoimeen julkiseen levitykseen kuin mahdollista, noudattaen kuitenkin immateriaalioikeudellisen suojaamisen ja tieteellisten lehtien julkaisupolitiikan periaatteita.
Voidaanko rahoitusta käyttää esimerkiksi lyhytaikaisten avustajien palkkaamiseen työskentelemään post doc -tutkijan kanssa, esimerkiksi kesän ajaksi?
- Palkkakustannuksia voidaan budjetoida vain post doc -tutkijalle.