Mitä on vaikuttavuus?
Vaikuttavuussäätiön toimitusjohtajana minulta on usein kysytty, miten me säätiössä määrittelemme vaikuttavuuden ja mittaamme sitä. Kysymys on looginen, mutta valitettavasti vastaus ei ole kovin yksinkertainen. Lyhyesti sanottuna kyse on tavoitellusta ja todennetusta muutoksesta, mutta tästä määritelmästä keskustelu usein vasta alkaa.
Vaikuttavuussäätiön tehtävänä on edistää suomalaisen huippututkimuksen vaikuttavuutta vahvistamalla tutkimuksen yhteistyötä yritysten kanssa. Mission taustalla on ajatus siitä, että tutkimuksesta voi olla merkittävää hyötyä yhteiskunnalle ja että yrityksillä on keskeinen rooli näiden hyötyjen tuottamisessa.
Vaikuttavuussäätiön ensimmäinen rahoitushaku huippututkijoiden ja yritysten yhteisille tutkimuslähtöisille hankkeille käynnistettiin keväällä 2020, ja 2-vuotisista hankkeista osa pääsi aloittamaan jo vuoden 2020 syksyllä. Mutta kuinka osoittaa näiden hankkeiden vaikuttavuutta tai mitata sitä, kun kaikki on vasta alussa?
Säätiössä lähdettiin ensimmäistä rahoitusinstrumenttia suunnitellessa liikkeelle ajatuksesta, että rahoitus pitää kohdentaa sellaiselle alueelle, jossa se voisi potentiaalisesti saada eniten vaikuttavuutta aikaan. Koska yhteistyö auttaa sekä tutkijoita että yritystä, ja sitä kautta parhaimmillaan myös laajemmin akateemista maailmaa, teollisuutta ja yhteiskuntaa, päätettiin keskittyä nimenomaan yhteistyön tukemiseen. Säätiön rahoituksen tulisi siis täyttää kriittinen aukko tutkimusrahoitusjärjestelmässä ja mahdollistaa yhteistyön syntymistä alueille, joissa on merkittävää potentiaalia.
Tältä pohjalta syntyi säätiön kehittämä Tandem Industry Academia -rahoitusinstrumentti, jossa vuorovaikutus ja yhteistyö tutkimuksen ja yritysten välillä on leivottuna sisään rahoituksen rakenteeseen. Vuoden 2022 lopulla näitä yhteistutkimushankkeita oli säätiöllä rahoitettuna jo 36 kpl, yhteensä 7 miljoonalla eurolla.
Kansanedustajien tutkimus- ja kehittämistoiminnan rahoituslakia valmistelleen työryhmän loppuraportissa vaikuttavuus on isossa roolissa – kuten TKI-yhteistyön vahvistaminenkin. Itse asiassa vaikuttavuus on yksi kymmenestä työryhmän hyväksymästä TKI-järjestelmän kehittämisen periaatteesta. Raportissa todetaan oivaltavasti, että julkisen T&K-rahoituksen vaikuttavuutta on voitava ymmärtää myös monimutkaisten vaikuttavuuspolkujen sekä eri toimijoiden lyhyen ja pitkän aikavälin yhteistyön kautta saavutettujen hyötyjen näkökulmasta. Lisäksi suunnitelmassa peräänkuulutetaan sitä, että vaikutusten arviointiin tarvittavien menetelmien kehittäminen tulisi olla osa politiikkatoimien ja rahoitusvälineiden valmistelua.
Vaikuttavuuden kriteerit on siis hyvä ottaa mukaan suunnittelupöydälle, kun uutta rahoitusta pohditaan: missä on hyödyntämätöntä potentiaalia? Miten saadaan suurin vaikuttavuus aikaiseksi? Miten rahoituksen vaikutuksia, hyötyjä eri osapuolille tai pidemmän aikavälin vaikuttavuutta tulisi mitata ja arvioida?
Aika näyttää, millaisia vaikutuksia ja pidemmän aikavälin vaikuttavuutta Vaikuttavuussäätiön rahoittamat hankkeet tuottavat. Tätä varten säätiö on palkannut oman vaikuttavuusasiantuntijan Outi Vanharannan, jonka ajatuksia ja alustavia nostoja säätiön toteuttamasta vaikuttavuustutkimuksesta voit lukea tästä vuosikertomuksesta. Olemme myös haastatelleet vuonna 2022 rahoitusta saaneiden hankkeiden avainhenkilöitä ja kysyneet heidän ajatuksiaan vaikuttavuudesta.