Lähes kaikkien uusien innovaatioiden taustalla on huippututkimusta. Mutta millä tavalla tutkijat ja akateeminen maailma hyötyvät yritysten kanssa toteutetusta tutkimuksesta? Keräsimme tutkijoiden näkemyksiä siitä, mitä hyötyä he ovat saaneet akatemian ulkopuolelle astumisesta.
“Pohjoisten ympäristöjen päästöjä on tutkittu vähän, vaikka ilmasto on meillä hyvin ainutlaatuinen. Tämän hankkeen avulla pystymme osoittamaan, miten lyhyt kasvukausi ja maan pinnan jäätyminen ja sulaminen vaikuttavat päästöihin. Tällaista tietoa ei ole olemassa missään tällä hetkellä.” Näin kertoo maataloustieteiden professori Mari Pihlatie Helsingin yliopistosta.
Pihlatie työskentelee Helsingin yliopiston ja Valion yhteishankkeessa, joka tuottaa täysin uutta tietoa maidontuotannon dityppioksidipäästöistä säännöllisten mittausten avulla.
Maidontuotannon hiilijalanjäljen ymmärtäminen ja leikkaaminen edellyttää tarkkaa ymmärrystä tuotannon todellisista kasvihuonekaasupäästöistä. Siksi Helsingin yliopiston ja Valion yhteistyöhankkeessa on kiinnittetty huomio dityppioksidiin. Sen rooli on maidontuotannon päästöissä merkittävä, mutta tutkimus on jäänyt hiilidioksidipäästöjen varjoon.
Yliopiston ja yrityksen välinen yhteistyö mahdollistaa sen, että mittauksia voidaan tehdä Helsingin yliopiston Viikin kampuksen yhteydessä olevalla SMEAR-Agri-mittausasemalla ja Valion nurmitiloilla ympäri Suomen. Hankkeen akateemisena tavoitteena on päästä kertomaan tuloksista alan parhaisiin julkaisuihin.
Mitä tarkoittaa tutkimuslähtöinen yritysyhteistyö?
Yritysten ja tutkimuksen välinen yhteistyö on tavallista mutta usein lähtöisin yritysten tarpeista, osoittaa Vaikuttavuussäätiön vuonna 2021 tekemä selvitys. Yrityslähtöisyys tarkoittaa, että tutkimuskysymykset suunnitellaan tyypillisesti yrityksen tarpeista käsin ja tutkimuksen tulokset jäävät ainoastaan yrityskumppanin käyttöön. Avointa tiedonsiirtoa yrityksen ja yhteiskunnan välillä ei tällöin tapahdu.
Vaikuttavuusäätiön vuonna 2019 lanseeraama Tandem Industry Academia (TIA) -rahoitus pyrkii toisenlaiseen asetelmaan.
“Valtiollinen rahoittaja on ohjannut tutkimusyhteistyön painopistettä Suomessa vahvasti markkinalähtöiseen yhteistyöhön, mutta me haluamme tukea uutta luovan tutkimuksen ja sen tekijöiden omista lähtökohdista käynnistyvää yhteistyötä yritysten kanssa”, sanoo Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Oksanen.
Pihlatien johtama hanke on saanut yli 200 000 euron suuruisen TIA-rahoituksen. Rahoituksen tarkoituksena on tukea akateemisen maailman ja elinkeinoelämän välistä yhteistyötä tutkimuksen lähtökohdista.
Rahoituksen ehdot on rakennettu niin, että yhteistyön tulokset jäävät akateemisen yhteisön, ja sitä kautta yhteiskunnan, käyttöön. Tutkimustulokset ovat avoimia myös muille kuin kumppaniyritykselle ja näin tutkimusta voidaan jatkaa myös jonkin toisen tahon toimesta hankkeen päätyttyä.
TIA-rahoitusta on tähän asti saanut yhteensä 36 hanketta. Hakijat perustelevat yritysyhteistyön merkitystä esimerkiksi mahdollisuutena jalostaa tutkimusideoita, yhdistää eri tieteenaloja ja tavoitella yhteistä maalia tasavertaisesti:
“Tämä rahoitus mahdollistaa yliopiston ja yritysten yhteistyön tähän sitoutuvan henkilön kautta. Siksi se on ideaalinen tapa saattaa yliopistossa tehtyjä tuloksia yritysten tuotteisiin.”
– Mikko Möttönen, professori, Aalto-yliopisto & VTT
”Tässä rahoitusmuodossa saimme hienosti yhdistettyä yrityksen ja tutkimuksen intressit. Rahoitusmuoto sopii erittäin hyvin tukemaan hankeajatustamme. Projektista, sen tuloksista ja tuotteista tulevat hyötymään kumppaniyritys, tutkimusmaailma ja koko yhteiskunta.”
– Mika Komppula, johtava tutkija, Ilmatieteen laitos
“Yritykselle ei riitä, että teknologia toimii teoriassa. Sen pitää toimia myös käytännössä. Saan jokaisesta kehittämästäni versiosta palautetta, ja voin muokata teknologiaa sen pohjalta. Tällaista työtä ei tulisi tehtyä ilman yritystä, jolla on tarve saada teknologia käyttöön.”
– Tommi Jauhiainen, tutkijatohtori, Helsingin yliopisto
Miten rakennat tutkimuslähtöisen yritysyhteistyöhankkeen? Kolme vinkkiä
- Kun viestit tutkimusaiheestasi potentiaaliselle yrityskumppanille, asetu vastapuolen saappaisiin. Mikä on heille kiinnostavaa ja hyödyllistä tutkimuksessasi? Millaisia mahdollisuuksia teillä voisi yhdessä olla?
- Määrittele yhteistyölle selkeät tavoitteet sekä yrityksen että akatemian lähtökohdista: millaista hyötyä molemmat osapuolet saavat? Määrittelyssä auttaa selkeä tutkimuskysymys. Tutkimusaihe kannattaa olla myös riittävän rajattu, jotta se on toteutuskelpoinen kaksivuotisen hankekauden aikana.
- Sopikaa yrityksen kanssa hyvissä ajoin käytännön asioista, kuten tiimin sisäisestä viestinnästä ja työn etenemisen seurannasta. Keskustelkaa myös mahdollisista riskeistä avoimesti.
Tule kuulemaan lisää vinkkejä hyvän yritysyhteistyöhankkeen suunnitteluun TIA-hakuinfoon 1.3.2023 klo 9:30. Lisätietoja ja ilmoittautuminen.