Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen osallistui Vaikuttavuussäätiön rahoituksen saajien juhlaan ja esitti siellä oman puheenvuoronsa. Ministeri korosti puheessaan tutkimuksen vaikuttavuutta yhteiskuntaan: ne tieteelliset löydöt mitä tänä päivänä tehdään johtavat tulevaisuudessa parempaan teknologiaan.
Vaikuttavuussäätiö myönsi 11 uudelle huippututkimuksen ja yritysten yhteiselle Tandem Industry Academia -hankkeelle rahoitusta yli 2 miljoonaa euroa vuonna 2021. Rahoituksen saajien juhlaa vietettiin hybriditapahtumana 22.9.2021.
Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen käytti puheessaan esimerkkinä vaikuttavuudesta ja sen lyhyestä ja pitkästä aikajänteestä koronapandemian aikana kertynyttä tietämystä viruksesta, sen leviämisestä ja hoidosta sekä rokotteiden nopeasta kehittämisestä.
”Vain viikkojen aikana tuotettiin arvokasta tietoa, ja tiede myös korjasi ja tarkensi tuottamaansa tietoa nopeassa tahdissa,” Kurvinen sanoi.
Ministeri otti kantaa viime aikoina vilkkaana käyneeseen julkiseen keskusteluun tieteen vaikuttavuudesta sekä julkisesta tiederahoituksesta. Hän totesi, että ”maailma ei ole laboratorio” ja että kaikkia tieteen vaikutuksia on mahdotonta etukäteen ennakoida, vaikka tieteellä onkin paljon suoria vaikutuksia. Vaikuttavuus tulee esille usein vasta pidemmällä aikavälillä.
”Tiede tuottaa myös yllätyksiä”, Kurvinen sanoi.
Kurvinen myös totesi, että tieteen vaikuttavuus ja vapaus eivät ole vastakkaisia asioita, kuten ei myöskään perustutkimus ja soveltava tutkimus ole toisiaan vastaan – kumpaakin tarvitaan.
”Vaikuttavuudesta on kuitenkin tärkeää puhua, vaikka se ei olekaan helppoa mitata”, Kurvinen sanoi.
Tunnustusta Vaikuttavuussäätiölle
Ministeri Kurvinen korosti puheenvuorossaan, kuinka julkisella tutkimus- ja innovaatiorahoituksella on merkittävä rooli myös yhteistyön vauhdittamisessa, mutta että raha yksistään ei ole ratkaisu.
”Jos yhteistyö tieteen ja elinkeinoelämän välillä oli ennen koronapandemiaa tärkeää, nyt se on aivan välttämätöntä”, Kurvinen sanoi.
”Taidot, osaaminen ja kyky keksiä ovat avainasemassa. Suomeen tarvitaan sekä tutkimukselle että liiketoiminnalle suotuisa ympäristö”, Kurvinen sanoi.
Ministeri antoi myös tunnustusta Vaikuttavuussäätiön työlle sen ensimmäisinä toimintavuosina. Ministerin mukaan Vaikuttavuussäätiö on perustamisestaan lähtien tehnyt merkittävää työtä tutkimuksen vaikuttavuuden edistämiseksi niin rahoituksen kuin julkiseen keskusteluun osallistumisenkin kautta.
”Tämä on juuri se mitä hallitus tavoittelikin muutama vuosi sitten kun säätiötä perustettiin. Haluan onnitella kaikkia rahoituksen saajia”, Kurvinen päätti puheenvuoronsa.
Suomen valtio perusti Vaikuttavuussäätiön 2019 tavoitteena vahvistaa tutkimuksen ja elinkeinoelämän yhteistyötä. Säätiön tarkoituksena on myös vauhdittaa suomalaista elinkeinoelämää huippututkimuksen avulla.