Tutkimus tuottaa tietoa ja tämän tiedon avulla syntyy uusia innovaatioita, eli lisää resursseja, joiden avulla voidaan tuottaa lisää tietoa ja ratkaista yhteiskunnan ongelmia. Näin totesi Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Oksanen säätiön rahoituksen saajien juhlassa pitämässään puheessa.
Vaikuttavuussäätiö myönsi 11 uudelle huippututkimuksen ja yritysten yhteiselle Tandem Industry Academia -hankkeelle rahoitusta yli 2 miljoonaa euroa vuonna 2021. Rahoituksen tavoitteena on tukea tutkimusmaailman ja yrityselämän vuoropuhelua sekä edistää huippututkimuksen vaikuttavuutta elinkeinoelämän kanssa tehtävän yhteistyön avulla.
Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja Lauri Oksanen painotti puheessaan, kuinka yhteistyö on tutkimuksen vaikuttavuuden ja innovaatioiden synnyn kannalta perustavanlaatuinen mekanismi.
”Tutkimus tuottaa uutta tietoa, oli kyse sitten perus- tai soveltavasta tutkimuksesta. Tämän tiedon avulla sekä yksityiset yritykset että julkiset organisaatiot voivat tuottaa uusia innovaatioita”, Oksanen sanoi.
Tutkimus tarvitsee resursseja eli rahaa tuottaakseen tietoa, ja innovaatioiden avulla tieto muuttuu rahaksi ja muiksi resursseiksi. Näin yhteiskunta pyörii ja vaurastuu, ja voidaan ratkoa yhteiskunnallisia haasteita.
”Vaikuttavuuden aikaansaamiseksi tarvitaan sekä tutkimusta että innovaatiota”, Oksanen sanoi.
Rahoituksen kuilu tulisi kuroa umpeen
Suomen Akatemia rahoittaa korkeakoulujen tutkimusta, kun taas Business Finland tukee pääosin yrityksiä tai yrityksiä lähellä olevaa tutkimustoimintaa. Tällä hetkellä Suomessa tavoitellaan julkisten ja yksityisten tutkimus- ja kehittämismenojen osuuden korottamista 4 prosenttiin Suomen bruttokansantuotteesta nykyisestä 2,7 prosentista. Tätä työtä edistetään mm. kansallisessa TKI-tiekarttatyössä sekä parlamentaarisessa TKI-työryhmässä.
Oksanen korosti puheessaan, että Suomen innovaatiojärjestelmä on ollut pitkään esimerkillisen toimiva. Yhteistyön suhteen järjestelmään on kuitenkin päässyt syntymään aukkoa.
Keväällä 2021 Vaikuttavuussäätiö selvitti tutkimusten ja yritysten yhteistyötä edistävän rahoituksen nykytilaa, ja selvityksestä ilmeni, että kuilu tutkimuksen ja yritysten välillä on kasvanut. Tämä näkyi mm. yritysten kautta korkeakouluihin suuntatuneen rahoituksen laskevana trendinä 2000-luvulla, jossa Suomi on tippunut alle OECD-maiden keskitason.
”Rahoitusjärjestelmää pitää tarkastella kokonaisuutena. Jos vain laitetaan rahaa eri puolille järjestelmää, sillä ei välttämättä ole parasta vaikutusta yhteistyöhön”, Oksanen sanoi.
Oksanen vertasi yhteistyön tehostamista pyörän pyörittämiseen: ”Vaikuttavuussäätiön tavoitteena on tukea yhteistyötä ja saada tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan välinen yhteistyön pyörä pyörimään tehokkaammin.”
”Pyörän pyörittäminen auttaa kumpaankin osapuolta. Kyse ei ole vain yksittäisten projektien rahoituksesta vaan yhteistyön kulttuurin kehittämisestä”, Oksanen sanoi.
Lataa Lauri Oksasen esityksen kalvot tästä »
Lue myös tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvisen puheesta kertova juttu täältä »