Hallitustyön roolivaatimuksia on kuvattu joskus yrityksen kehitysvaiheen kautta: kasvuyrityksen hallitukselta vaaditaan kykyä luoda strategisia suuntaviivoja ja tehdä valintoja. Vakiintuneessa yrityksessä puolestaan pyritään säilyttämään nykyinen asema markkinoilla ja noudatetaan hallituksen vuosikelloa. Joskus hallitustyön rutiinit peittävät alleen tarpeen kyseenalaistaa nykymenoa.
Uuden säätiömme hallitustyöskentelyn alkua, sen perustamisvuonna 2019 ja pitkälle vuoteen 2020, voi kuvata start up -yrityksen hallituksessa toimimiseksi: siinä keskiössä on mm. tuotekehitys, markkinoiden kartoittaminen, asiakastarpeiden ymmärtäminen ja liiketoimintamallin synnyttäminen.
Tänä aikana loimme perustan säätiön sijoitusvarallisuuden kestävälle hoidolle, ideoimme brändistrategian, määrittelimme viestinnän puitteet, kehitimme hallintoa ja kävimme keskusteluja sidosryhmien kanssa. Vuonna 2020 lanseerasimme ensimmäisen ”tuotteemme”, Tandem Industry Academia -rahoitushaun, joka on suunnattu tutkimusorganisaatioiden ja yritysten yhteiseen esikilpailulliseen tutkimukseen. Rakensimme säätiölle verkostoja.
Uuden toimijan tulo markkinoille ei ole koskaan helppoa. Vuoden 2020 alussa rekisteröimme säätiölle uuden aputoiminimen Vaikuttavuussäätiö – englanniksi The Finnish Research Impact Foundation. Tämä oli tärkeä osa säätiön identiteettiä ja brändiä, jonka tavoitteena on viestiä vaikuttavuudesta, luoda positiivista ja kiinnostavaa kuvaa uudesta toimijasta sekä myös haastaa totunnaista kuvaa säätiöstä tutkimusrahoittajana. Toivomme että tätä mielikuvaa olemme onnistuneet jo synnyttämään.
Loppuvuodesta 2020 ryhdyimme selvittämään syitä elinkeinoelämän ja korkeakoulujen hiipuneen yhteistyön taustalla. Selvityksemme mukaan yhteistyötä ovat hidastaneet viimeisten 10 vuoden aikana esimerkiksi leikkaukset pitkäjänteisen yhteistyön mahdollistavasta julkisesta rahoituksesta. Julkisella tutkimusrahoituksella on siis tärkeä rooli tutkimukseen perustuvien innovaatioiden taustalla.
Rahoituksen avulla voidaan tukea yhteistyön syntyä, mutta raha ei yksistään ole ratkaisu. Selvityksen mukaan pitkäjänteisyys ja luottamus on tärkeää onnistuneelle yhteistyölle. Säätiön tehtävänä onkin luoda myös uusia ratkaisuja ja malleja yhteistyön ja vuorovaikutuksen syventämiseksi.
Elinkeinoelämän toimijoiden ja akateemisen maailman yhteistyön rakentaminen laajemmin eli toimijoiden ”törmäyttäminen” on nyt säätiön painopistealueena, kun siirrymme kohti ”kasvuyritysvaihetta”. Haluammekin toivottaa niin tieteen kuin elinkeinoelämänkin mukaan rakentamaan Vaikuttavuussäätiön kanssa puitteita sille, miten suomalaisesta huippututkimuksesta saataisiin vielä enemmän vaikuttavuutta esiin – kumpaakin osapuolta hyödyttäen.
Lauri Oksanen, Vaikuttavuussäätiön hallituksen puheenjohtaja