Vaikuttavuussäätiön tilaama selvitys tutkimus–yritys-yhteistyöstä keräsi laajaa huomiota niin uutismediassa kuin sosiaalisessa mediassakin. Twitter-palvelussa keskustelua herätti runsaasti yritysrahoituksen osuuden tippuminen korkeakoulujen tutkimus, kehitys ja innovaatiorahoituksesta 2010-luvulla – huolimatta siitä että tutkimushankkeita rahoittavat useat eri tahot Suomessa.
Helmikuun alussa julkaistun selvityksen on tehnyt VTT ja Tampereen yliopisto yhdessä. Selvitystä on ladattu jo 631 kertaa säätiön verkkosivuilta.
Selvityksen esiinnostama hiipunut yhteistyö noteerattiin myös laajalti uutismediassa ja useissa blogikirjoituksissa. Esimerkiksi EK:n johtaja Riikka Heikinheimo kirjoitti, että jos “vuorovaikutukselle ja luottamuksen rakentamiselle ei ole aikaa, ei ehditä myöskään sovittamaan liiketoiminnan kehittymisen todellisia tarpeita yhteen tutkimuksen agendan kanssa. Tämä turhauttaa molemmat osapuolet ja tiet erkanevat.”
Viikon puheenaiheesta kirjoitti myös Unifin tutkimusvararehtoreiden puheenjohtaja Jari Hämäläinen. Hämäläinen muistutti kirjoituksessaan, että eri tieteenaloilla on omanlaisensa rooli yhteistyössä ja että akateemisen maailman urapolut eivät aina suosi liikkuvuutta akateemisen maailman ja elinkeinoelämän välillä. “Kaiken kaikkiaan toivon, että yliopistot tekevät yhteistyötä yritysten kanssa ja tavoittelevat vaikuttavuutta”, Hämäläinen kirjoittaa.
Tampereen yliopiston innovaatiopalveluiden ja kumppanuuksien johtaja Pauli Kuosmanen korosti niin ikään, että yhteistyön merkitys on erityisen tärkeää liiketaloudellisen arvon luomisen ja yhteiskunnallisen kehityksen edistämisen kannalta. Siksi asiasta kannattaa olla myös huolissaan. Kuosmanen nostaa yhdeksi yhteistyön hiipumisen mahdolliseksi syyksi yhteistyön tukimekanismien riittämättömyyden tai vanhanaikaisuuden: “[l]aadukkainkaan tutkimus ei automaattisesti siirry yrityksissä hyödynnettäväksi, vaan se pitää siirtää erilaisin mekanismein … Yhteistyölle otollisia rakenteita ja tukimekanismeja pitää päivittää niin, että ne vastaavat jatkuvasti muuttuviin yritysten tarpeisiin ja yhteistyön vaatimuksiin.”
Lataa selvitys täältä.